Váradi Sándor blogja. Üdvözöllek! Köszönöm, hogy meglátogattál.

Állj két lábon!

Állj két lábon nemcsak fizikálisan, hanem az emberi méltóság tisztelésével!

Ha nem így teszed, nem is törekszel rá, akkor a rátartiság okán - a képesség szándékos hiánya miatt: megvezethető, terelhető, gyáva, képzelgő, labilis, szürreális, oktondi-rabszolga, kretén, tudálékos, privilégium - titulus mögé bújt
öntelt csahos, önhittségben leledző értelmiségi, csökönyös büszkeséggel telt beképzelt majom, … lehetsz, s ilyen tulajdonságokkal csak mások (pl. hatalom) céltáblája, eszköze, kiszolgáltatottja, kollaboránsa vagy!

Azért volt szükség felsorolni néhány „dicséretes” jelleműt, mert a jelen társadalomban az emberek efféle képet, stílust, állapotot mutatnak magukról, piszkosul nagy többséggel, (nemcsak dölyfös „2/3-al”, hanem túlontúl is), kivétel csak néhány százalékarányban mérhető.
Kiemelendő, hogy a kívánatos kivételben tetszelegni, reménykedni teljesen fölösleges, mert különben az, aki vagy mindig el fog árulni!

Már égetően fontos ily módon kiverni a „biztosítékot” az emberek fejében, lelkivilágában, érzelmeiben ahhoz, hogy elgondolkozzanak, észhez térjenek „remélhetően”, mert már olyan mély szintet produkálnak, hogy szánalmasan kaotikus!
Az eddig gyakorlott intellektuel, disztingvált, értelmiségi - elhatárolódó megnyilvánulások sem produkáltak építő - szépítő valódi eredményeket.
Bizonyos esetekben kifejezetten káros, félrevezető hatással bírtak! Bár ugyan részeredményekben mérhetőek előremutatásaik az emberek számára, de a társadalmi problémák megoldására azonban kevésbé, mint ahogy a jelenlegi helyzetünk is tükrözi ezt.

Ez van! De még mindehhez hozzá kell tennem két súlyos jellembeli tulajdonságot, mely trendivé, korunk népbetegségévé vált: a képmutatás és a szervilizmus.
A képmutatást nem kell ecsetelnem, magától érthető, mindenki ismeri (megtévesztő magatartás,… álutakon, álruhában „prédikálva”…), a szervilizmus (szükséges egy kicsit kifejteni) jelentése, hasonlatai: szolgalelkű, alázatoskodó, talpnyaló, hajbókoló, csúszó-mászó, hízelkedő, felsőség kegyét kereső, alázatosan beletörődő  > ami nagyon súlyos, akár végzetes is

Ezeket a negatív jellembeli tulajdonságokat, személyiség torzulásokat részben a hatalom zsarnoki hajlamának szerepe, túlnyomó részben az emberek önbecsülés hiánya és bennük lévő félelem alakítja ki és "motiválja".
Sajnálatos, hogy az emberek többsége a félelem eluralkodása, a bizonytalanság miatti zavarukban nem találják fel magukat, nem tudnak mit kezdeni a növekvő értelmetlen terhekkel, nehezen - illetve nem tudják képviselni magukat a saját érdekükben - a társadalom érdekében meg végkép nem. Valójában gondolkozni sem mernek, nem mernek belegondolni valamibe, vagy átgondolni valamit,… még a saját érdekükben sem. Rettenetes és szégyenteljes ez a „beteg” állapot.

Ezért nem csoda, hogy szinte a társadalom egésze egyik – másiktól szenvedve, boldogtalanul, kétségek közt, bolyongva tengődik. Megjegyzendő, hogy a végkifejlet - eredmények igazolják e súlyos megállapításokat, ezért minden ok meg van arra, hogy erősen átgondoljuk, mérlegeljük azokat - bármennyire kellemetlen is szembesülni vele - és sürgős lépéseket kell megtenni!  

Mi a teendő?

Hogyan vetkőzzünk ki ezekből?

Úgy, hogy „Állj két lábra”, bátran, félelem nélkül, magabiztosan, tiszta tekintettel, öntudattal! Így tudsz megfelelően helyt állni, jó eredményeket, megbecsülést elérni a mindennapokban. Helyre kell állítani az önbizalmat, önbecsülést a saját valódban! Ahhoz, hogy helyre álljon nem pénz kell (!) és anyagi javak, hanem tisztelet önmagadhoz - embertársaidhoz - környezetedhez, egészséges erkölcsi tartás kell ahhoz, hogy úgy képviseld önmagad, hogy vagy valaki. Ez az a valami(!), ami öntudathoz vezet, megerősít, visszanyered az emberi méltóságod! Tehát öntudatod igazán úgy lesz, ha van önbizalmad, önbecsülésed, tudod, mit kell tenned - s azt magadra nézve betartva teszed a dolgod, így példát mutatva bárkinek, hogy stabilan „két lábon állsz”. Ezzel a magatartással az erős önbecsülésed hatására meghátráltatja, kizárja a nem kívánatos egyéneket, cselszövőket az utadból - megkövetelve a helyed adódó helyzetben – helyzetekben.

Minden ember rendelkezik azzal a tulajdonsággal, amivel elérheti ezt, csak akarni - megfelelően hozzáállni, ráhangolódni, elsajátítani, s kiállni az emberi méltóságáért!

Vezérelv az útba igazításhoz:

Az emberi minőség dominanciája meghatározó az életben, minden más másodrangú - alsóbb rendű szempont.

A jó eredmény ebből a megközelítésből születik!
Tehát az emberi minőség három alappillérből indul ki:

* Önbecsülés
* Önbizalom
* Öntudat

Ha ezeket az életre való nemes tulajdonságokat racionálisan, egészséges módon, mérsékelt értékítélet szerint - időközben objektív szempontok alapján is megpróbálod szemlélni - kezeled, s alkalmazod, akkor kellemes közérzettel harmonikusan EGÉSZ-séges EMBER-ként, stabil helyzetben - körülmények között tudod élni a mindennapjaidat. Továbbá jó helyzetbe tudod hozni magad és embertársaidat – ez követhető lesz számukra is. Melynek eredményeként tisztelet, elismerés, emberhez méltó fogadtatás társul, amitől még jobban fogod magad érezni. Mely által gazdagabb, sokkal gazdagabb leszel mint valaha, mielőtt képviselted volna azt a három nemes tulajdonságot, ami felemel, oda ahová „látni” - érezni szeretnéd magad. Meglásd, hogy példát mutatva majd mások is szeretnének ebben a „valóban” létezni, mert ez az, amit minden ember szívesen magáévá akar tudni. 

És ami a legnagyszerűbb, hogy mindez tiéd lehet függetlenül attól, milyen, mennyi lexikális, elméleti tudással rendelkezel, mert csak emberi tulajdonság – adottság, hozzáállás kell hozzá, amit előveszel a belsődből, kihozod lelked mélyéről és használod, adod magadból azt, aki vagy.

Hogyan valósítsd meg önbizalmad, önbecsülésed, valamint hogyan csiszold tovább, hogy stabil öntudatod legyen?

Mielőtt elkezdjük egy alapvető szempontra hívom fel a figyelmet, ha menet közben megbotlasz, elvéted az irányt, akkor időben, józanul újra kell gondolnod.
Elemezni, megérteni és belátni a hibát. A hozzáállást, viselkedést módosítani és tovább menni, de nem a zsákutcában, hanem a megoldás irányába. Fontos, hogy a hiba ne ismétlődjön...

Tehát: először is, amit tenned kell, azt magaddal kell kezdeni azért, hogy legyen önbecsülésed, önbizalmad, öntudatod - ezt senki más nem tudja helyeted, neked megtenni.

Ime néhány gondolatcsokor:

- Fogadd el - szeresd önmagad, tartsd tiszteletben saját érési idődet, mert csak úgy tudsz igazán elfogadni, kedvelni, szeretni mást.
- Tanuld meg tiszteletben tartani mások gondolatait, döntéseit, ugyanakkor határozottan képviseld a sajátod.
- Merj szembenézni saját tükörképeddel, vállald fel önmagad a menekülések helyett, tudasd, hogy nyitott vagy a szükséges belátásra, kiigazításra, a tanulni vágyásra,…
- Tanuld meg és merd vállalni a következményeket a tetteid után.
- Légy türelmes magadhoz, hogy önuralmad téged szolgáljon!
- A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy elégedettséggel töltse be a napjaidat, hogy megbecsülést, elismerést érdemelj.
- Ne alázd saját magad mások előtt, és semmiképp önmagad előtt, különösen, ha tudod, mit kell tenned, de valamiért mégsem teszed.
- Ne várd mástól a megoldást, ha nem teszel érte semmit.
- A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan lesz önbecsülésed, önbizalmad, öntudatod?

- Azon gondolkodj, abba fektess energiát, amit szeretnél elérni.
- Ismerd fel gondolataid teremtő erejét, és ne pazarold azokat negatív emberekre, helyzetekre.
- Bátorsággal, szeretettel mondd ki gondolataidat, igazságaidat.
- Határozottan mondj nemet mindenre, ami ártalmas számodra és társaid számára!
- Te alakítod saját sorsodat, nem ijedsz meg a kihívásoktól, mert tudod, hogy azok csak megerősíthetnek.
- Fel kell vállalni a változás, változtatás lehetőségét, szépségét, erejét, hogy boldogulásod ne csak magadra, hanem a társadalomra is hasson...

„Nem a dolgoknak van minősége, hanem annak, aki alkalmazza őket."

Kutassuk még együtt józan tiszta emberi ésszel milyen tényezők, folyamatok, összefüggések működnek…
.... melyek elsajátítása után milyen tulajdonságokkal ruháznak fel téged…?

…ha lesz időm rá folytatom.

Váradi Sándor
egy gondolkodó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése