Váradi Sándor blogja. Üdvözöllek! Köszönöm, hogy meglátogattál.

Miért a Méltóság...

Miért hangsúlyos az EMBERI MÉLTÓSÁG fogalma?

- előzetesként utalok magvetés cikkre -
http://szemem.blogspot.hu/2013/06/bevezeto.html

Az „emberi méltóság mag-vas tényezői” és jellemzői az emberi viselkedés normái között a legalapvetőbb közeledésmód az erkölcsös emberi kapcsolatok kialakulásához egy békés társadalomban.  
Az emberi méltóság velejáróit igazán emberségesen csak a tiszta lelkiismerettel, tiszta szándékkal rendelkező ember tudja alkalmazni, gyakorolni folyamatosan.

Miért alapvetően a legfontosabb kiindulásul az emberi kapcsolatokban az emberi méltóság szerepe?

Azért, hogy ezt a jelenlegi erkölcstelen, primitív élhetetlen világot ne tartsuk fent tovább magunk köreiben!
Azért, mert elviselhetetlen, egész-ségtelen és kifejezetten káros a - különböző - eltérő emberi viselkedési norma, értékrend egy családban, egy csoportban, egy közösségben, mi több egy társadalomban is, ha az egyik ember szenved a másiktól!
Azért, hogy tudjunk különbséget tenni jó és rossz, helyes és helytelen között, tudjunk igazságos cselekedeteket véghez vinni, jó kapcsolatokat teremteni és vállalni a tettek következményét!
Azért, hogy az emberek gondolkozásában, viselkedésében, értékrendjében különbséget tudjunk tenni a hovatartozás, az emberi élet rendje érdekében!
Azért, mert az erkölcstelenség a szenvedés és nem a boldogság bölcsője.
Azért, hogy felszínre kerüljön, megismerhessék milyen ember önmaga!
...
Szövetség Emberi Méltóságért Emberi Mércével > SZ E M E M
SZ E M E M = emberi minőség értékmérője
SZ E M E M > a szem a lélek tükre, a lélek tükre a beszéd
...
Eszerint az Emberi Méltóság alapvető velejárói is legalább olyan értékhordozó viselkedési formát képviselnek, mint a szem kisugárzása az emberi lélekről. Mikép-pen az emberi tulajdonságok árulkodó jelei szorosan összefüggnek egymással.
Ezért bármely jelről, jellemző tulajdonságról levonható az a konzekvencia, illetve felismerhető az, hogy kivel - milyen emberrel állunk szemben, s van dolgunk.
Így a következményként felismert helyzetet hozzá méltó módon Emberi Mércével      úgy kell kezelni, hozzáállni, hogy elsősorban a megfelelő helytállást és azon túlmenően az emberi minőség méltó helyzetbe kerülését eredményezze!

Folytatom ...

Váradi Sándor
egy méltóztató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése